Digitaal portfolio maken

Digitaal portfolio maken, waarvoor gebruik je het

Welk opleidingsinstelling of organisatie werkt er tegenwoordig nog met de ouderwetse mappen die men in de hand kan meenemen? En waar werkt men nog niet met digitale bestanden? Bij bijna elke organisatie weet er wel iemand hoe PDF-bestand geopend kan worden en bovendien ontziet men hiermee de vracht die de betreffende persoon mee moet zien te dragen. Wanneer iemand meedingt naar een plaats binnen een artistieke academie, zijn het vaak heel grote, zware mappen en dient men deze mee te nemen in trein en bus.

Hoe maak je een digitaal portfolio

Een PDF-bestand is waarschijnlijk het meest makkelijk om te gebruiken voor een digitaal portfolio. Om Pdf-bestanden te kunnen lezen, dient de computer te beschikken over Adobe Reader, dat gratis te downloaden is via internet. Wanneer men een pdf-bestand wil aanmaken, dient men te beschikken over bepaalde programma’s op de computer, die vaak ook gemakkelijk en gratis te downloaden zijn.

Een voorbeeld van zo’n programma is Gimp

Wanneer men Linux als besturingsprogramma op de computer gebruikt, dan werkt Gimp in elk geval. Voor Windows dient er mogelijk een ander soort programma te worden geïnstalleerd. Het gaat in elk geval om een programma dat allerlei soorten documenten, zowel afbeeldingen als tekstbestanden kan omzetten in PNG- en daarna in Pdf-formaat. Dergelijke softwareprogramma’s kunnen ervoor zorgen dat een digitaal portfolio maken een leuke bezigheid wordt!

Het versturen van je digitaal portfolio

Vanzelfsprekend kun je het beste je digitaal portfolio maken op zo’n manier dat het door elke ontvanger bekeken kan worden. Zodra je je bestanden klaar hebt, kun je deze via de email versturen naar degene die jouw digitaal portfolio dient te bekijken. In de bijlage voeg je het Pdf-bestand toe en de ontvanger kan het beeld vergroten en verkleinen, eventueel het één en ander printen en ook zelf opslaan op zijn eigen computer. Voordat jij het in Pdf-formaat maakt, kun je er een heel persoonlijke uitstraling aan geven, zodat het echt van jou is. Bovendien verdien je hierbij ook meteen auteursrechten en is en blijft het dus van jou persoonlijk. Je kunt een digitaal portfolio zien als een publicatie in eigen beheer.